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젓휴원화
지금까지의 연구릇 종합해보면
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내가 제로음료지 섭취햇올 때는
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단기적으로
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혈당 스파이크는 없습니다
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하지만 기전적으로 횟울때
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동물실험
학원화
ARTICLE
doi:10.1038/nature13793
Artificial sweeteners induce glucose
intolerance by altering the gut microbiota
Jotham Suezl Tal Korem-*
David Zeevi?* , Gili Zilberman-Schapira’* , Christoph A Thaiss’, Ori Maza’, David Israeli } ,
Niv Zmora- s
Shlomit Gilad?
Adina
Weinberger? , Yael Kuperman
Alon Har melin
Ilana Kolodkin-Gal? , Hagit Shapiro’,
Zamir
Halperns
Eran
Segal? & Eran Elinav’
Von
caloric artificial sweeteners (VAS) are among the most widely used food additives worldwide, regularly consumed
by lean and obese individuals alike. NAS consumptionis considered safe and beneficialowing to their low caloric content,
yel
supporting scientific data remain sparse and controversial Here We demonstrate that consumption ofcommonly used
NAS formulations drives the devclopment o[ glucose intolerance through induction or compositionil and functional alter –
ations tothe intestinal microbiota Ihese VAS-mediated deleterious metabolic effects areabrogatedby antibiotic treatment,
and are fully transferrable to germ-free mice upon [aecal transplntation of microbiotaconfigurations from VAS-consuming
mice
or o[ microbiota anilerobically incubaited in the presence o[ VAS. We identify VAS-altered microbinl metabolic path
ways that are linked to host susceptibility to metabolic disease, and demonstrate similur VAS-induced dysbiosis and glucose
intolerance in healthy human subjects Collectively ,
results link NAS consumption dysbiosis and metabolic abnor-
malities. (hcrcby
for a reassessment of massive VAS usage.
(UI’
calling
Agonist-induced aggregometry이미지 텍스트 확인
Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular
Baseline
구 30 min after Erythritol
Baseline
30 min alter
(2024)
Erythritol challenge
Pco.oooi (Friedman)
Glucose challenge
‘의
PeU OCDi
장IMICALAMDPOPULAIIOMLSIUDIES
P=O34
Pco noni
Peo 80
@
PsoOCoi
1위려
음식으로 섭취할 수잇
Platelet
통
Pc0,00o1
P=O 15
리물의 용도예 의해선도 tces
P=026
hea협
{전임물적끓 털숨 워다anial in
;
Marco Witkowski
Jenniter Wilcox
Valesha Province Zeneng Wang
Ina Nemet
WH Wilson
Stanley
Hazen
ADP (NM):
Subjocts
Repllicales;
ID리ileul
Pco.ooo (Friedman)
Highlights
Pco ooot
Pe01
Pcoooo1
Human intervention
studies
have
not
tested
출
P=O.25
Pzoocoi
for prothrombotic effects of ingesting the artificial
P=0.63
톤
PzoOoot
sweetener erythritol
P=O71
typical dietary exposure to erythritol enhanced
등
이런 논문에 따르면 일상에서 대체당울 많이 섭취하다면
누극
]월
[환아 문제V
gluc
platelet
sponsiven
5
healthy volunteers
sweetener
erythritol
but
not
glucose;
enhances
ard
Platelet aggregation
response
Indlc IGr
concentrations
ADP (top
TRAP6 (thrombin activator peptide
bottom
bascline (bluc) and 30 Iinutos post-glucoso
ingestion (orange)
post-erythritol ingostion (red). Multiple replicates
palrya Samplcs
platelet
reactivity
and
thrombosis
potential
in
(connected by
from each subject
Ghown
덕어Ya-
represeni interquartile range (IOR) with
(thicker line within boxl,
whiskers reproscnt the smnallest obscrvalions (2590 quantile
5xlQR)
uppor Whiskers
ruorcsuni
the largust ODscrvations (57590
subjects
quantile+
5xlIR) The total numiber
paired (basclinelpostprandial) replicates Irom subjocts for challenges (glucose
erythritol)
shonn
To ovaluale dilferances acros8 groups (erylhrilto
qucoge; und belore
COnEUITDUIV
2 laclur nonpuramolrit
valut Vas calculal
using the Friedman test When
significant.
values tor pairwise comparisons were performed with dhe Wilcoxon signed rank test;
Biology
qeetener
Tang
yet
[기
Iwwg)
rneJian
Lowel
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Saccharin
Sucralose
Asparte
Model A: exposure
VS
glucose vehicle
0.042
0.004
0.99
VS
NSC
0.018
0.001
0.77
Model B: follow-up
Vl 사카증 수스활로스 같은 대체당올 많이 섭취하면
0.051
0.99
‘내땅등 장애기}쟁길 주_다}
0.92
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내당능
생체에서 포도당올 대사하는 능력
0.50이미지 텍스트 확인
맞원화
틀
0.25
통
톤
0.00
흙
총
0.25
홍
대체당 섭취(사카린 수크랗로스)로 혈당 스파이크가 생기진 않지만
305
hn-89
90-
20149
150-179
180-210
Inter
es)
내Z늘
stir
“문제
fol
Jcem
INS
hsump
있다}
estimated
in
the meta-analysis.
Error bars indicate 959 confidence
intervals
European Journal of Clinical Nutrition (2018) 72.796 804
httpsjldoiorg/1o.1038/541430-018-0170-6
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대체당 장기 섭춘
혈전올 일으길 수 있음
인술린 저항성올
만들 리스크가 있음
장내세균번에
종지 않은 영향올
줄 수 있음
중지 않은 영향울 줄 수가 있습니다
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결국 입맛이단 걸 원하지않게
자연스러운 음식들 드시논 게 좋습니다
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결론적으로
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안 먹는 것보다는 해롭지만
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설탕음료홀 드시는 것보다는
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제로가 훨씬 더 안전하다
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앞예서말햇듯 장기적인 관점에서는
아직알 수 없기 때문이다
아직 장기적인 연구가 많지 않아서 결론 내기에 한계가 있음.
다만 대체당의 부작용에 대한 논문들이 차곡차곡 업데이트 되는 상태.
가능하다면 물을 마시는게 가장 좋지만,
그래도 설탕 음료를 마시느니 제로를 마시는게 낫다.